Αι Εκθέσεις Ζωγραφικής, Απογευματινή 24/2/1961
Συγγραφείς:
Μ.Χ.Κωνσταντόπουλος

Η ζωγράφος και καλλιτέχνις έργων κεραμεικής Μαίρη Χατζηνικολή, εγεννήθη εις τας Αθήνας το 1928. Εσπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου και διεκρίθη. Το 1956 εστάλη με κρατική υποτροφία εις την Ιταλία και ειδικεύτηκε εις την διακοσμητικήν και την κεραμεικήν. Έλαβε μέρος σε διάφορες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η καλλιτέχνις είναι προικισμένη με πλούσιο ταλέντο. Ο συγχρονισμός της στην τέχνη πηγάζει εκ βαθέων. Η αφηρημένη ζωγραφική γνώρισε πολύ ευτυχισμένες στιγμές στις πλάκες κεραμεικής και τα άλλα διακοσμητικά έργα της, όπου παρουσιάζει χρωματικά θαύματα με τις συζυγίες και τους συνδυασμούς, που επέτυχε, αφού υπέταξε στο καλλιεργημένο αισθητήριο της σπάνια χημικά χρώματα.

Οι φόρμες της 10,11,12 και 13 έχουν πλαστικότητα και γλυπτικά προτερήματα και αναδεικνύονται περισσότερο ακόμη με το χρώμα.

Απ' τις κεραμεικές πλάκες, που είναι χαρά των ματιών σε πρωτοτυπία και δέσιμο χροματισμών και τόνων, σημειώνω τις υπ'αριθμ. 2,3,4,6,7,8. οι παραλλαγές σε γκρίζο-γαλάζιο και πράσινο είναι πραγματική μαγεία.

Δημιουργική πνοή συγκεντρώνουν και τα διακοσμηατικά σε λαμαπντές, μικρά πλακάκια και τασάκια.

Πρώτη φορά βλέπουμε κεραμεική στγχρονισμένη με τόσο θαυμάσια χημικά χρώματα που θα μείνουν στην αιωνιότητα. Σφίγγω με την καρδιά μου το χέρι της λαμπρής καλλιτέχνιδος για τις απαράμιλλες δημιουργίες της