Σπ. Παναγιωτόπουλος Έθνος 27-2-1961

Εκθέσεις

Η κεραμική προσφέρεται περισσότερο από κάθε άλλη πλαστική τέχνη στην ανεικονική έκφρασι, κι αυτό γιατί τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι διακοσμητικά. Ο αμύητος θεατής δέχεται ευκολώτερα ένα αγγείο που έχει άμορφα σχήματα από ένα ζωγραφικό πίνακα χωρίς συγκεκριμένο θέμα. Κι όμως, εκτός από λιγοστες εξαιρέσεις, τα προϊόντα της νεοελληνικής κεραμικής ανήκουν στην κατηγορια των παραστατικών.

Η Μαρία Χατζηνικολή, που παρουσιάζει στην αίθουσα των "Νέων Μορφών" 32 έργα της, είναι η πρώτη αποκλειστικά ανεικονική καλλιτέχνις της "οπτής γης". Εκτός από μερικά μεγάλα κομμάτια γλυπτικής μορφής, που διακρίνονται για την πρωτοτυπία της φόρμας, εκθέτει μια σειρά από διακοσμητικές πλάκες και 18 μικρά διακσμητικά αντικείμενα (λάμπες, τασάκια, βάζα κλπ).

Οι κεραμικές πλάκες αποτελούν το ουσιωδέστερον μέρος της προσφοράς της Χατζηνικολή. Εκτός από την επιτυχημένη ενορχήστρωσι των χρωματικών τόνων, που παρατηρείται σ΄όλα της τα πονήματα, έχουν και μια πολύ ρυθμική κίνησι, Μερικές από αυτές φέρνουν στην μνήμη τα περιφημα "βιτρώ" των γοτθικών μητροπόλεων. Ιδιαίτερη εντύπωσι κάνουν εκείνες που η επιφάνεια τους, παρόμοια με των προϊστορικών μνημείων, αποτελείται από εξέχοντες όγκους (αριθ. 2 και 3)